Biden'ın adayından Türkiye tehdidi

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyi ve Akdeniz'de yaşanan gelişmeler ve ABD'nin müttefiklik ilkelerine uymayan anlaşmalar sonrası Rusya'dan aldığı hava savunma sistemi S-400'ün kızgınlığı Washington'da geçmiş değil.

Bir NATO üyesinin Rusya'dan HSS almasına sinirlenen ABD, Türkiye'ye F-35 satışını durdurmuştu. Ancak ABD bürokrasisinde Türkiye'nin kararlı duruşuna karşı olan kızgınlık sürüyor. Öyle ki, devlet bürokrasisi seçimlerinde verilen vaatler arasında artık Türkiye yaptırımları da var.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Hava Kuvvetleri Sekreterliği'ne aday gösterdiği Frank Kendall, Türkiye'deki firmaların üreticisi olduğu F35 parçalarını alımını durdurmayı vaat etti.

ÜRETİCİ FİRMALAR AYNI GÖRÜŞTE DEĞİL

Kendall'ın bu açıklamalarına karşılık ABD'li üretici firmalar aynı görüşü savunmuyor. Türkiye'den hem ucuz hem kaliteli ürünler tedarik ettiklerini açıklayan F-35 motorunun üreticisi Pratt & Whitney, Türkiye'nin programdan çıkarılması sebebiyle maliyetlerinin yüzde 3 arttığını söylemişti.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Bu açıklama üzerine konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof.Dr İsmail Demir, hiçbir ülkenin bir başka ülkeyi tek taraflı olarak F-35 programından çıkaramayacağını, bunun için diğer ülkelerin oy birliği ile bu kararı alması gerektiğini söyledi.

Demir, ABD'nin böyle bir karar almasının hukuki dayanağının bulunmadığının altını çizdi.