Macron'a muhtıra gibi mektup

Fransa’da 20 general, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a bir mektup gönderdi. Ancak mektup uyarılardan daha çok bir muhtıra niteliğinde.

Aşırı sağcı Valeurs Actuelles adlı sitede yayınlanan ve 20 general, 100 kadar subay ile 1000’den fazla askerin imzası bulunan mektupta, Fransa’nın çok sayıda tehdit altında olduğu ve ülkeyi tehdit eden çözülmenin kınanması gerektiği vurgulandı.

Mektupta "ırkçılık" ve "dekolonizasyon" gibi terimlerle ırkçı bir savaş istendiği ileri sürüldü. Bu terimleri kullananların, Fransa’nın geleneklerini, kültürünü hor gördüğü ve geçmişinden uzaklaştırarak ülkenin dağıldığını görmek istediği savunulan mektupta, İslamcılık ve banliyölerin ayrımcılık ve bölünmeye yol açtığı yazıldı.

Mektupta polislerin düştüğü müşkül duruma da değinildi. Yetkililerin, polisleri gösterilerde paravan ve günah keçisi olarak kullandıkları, sadece verilen emirleri yerine getiren polislerin tehdit edildiği belirtilerek "Tehlikeler büyüyor, her geçen gün şiddet artıyor." ifadesi kullanıldı

Mektupta, hükümetin bu tehlikeleri bertaraf etmesi gerektiği aksi takdirde çok ağır olayların yaşanacağı belirtilerek "Artık ağırdan almaya vakit kalmadı, aksi takdirde bu büyüyen kaosu yarın iç savaş sonlandıracak ve sizin sorumlu olacağınız binlerce ölüm meydana gelecek." ifadelerine yer verildi.