Facebook yeniden Whatsapp için devrede

2021 yılının ilk aylarında yayınladığı yeni gizlilik sözleşmesiyle kullanıcılarının mesajlarına erişimi açmak isteyen WhatsApp büyük bir tepkiyle karşılaşmış ve milyonlarca kullanıcı uygulamayı silmişti. Tepkiler sonrası geri adım atan şirket, kullanıcıların sözleşmeyi kabul etmeden uygulamayı kullanmaya devam edebileceğini açıklamıştı.

Ancak şirketin sahibi olduğu bir diğer platform Facebook, kullanıcıların verilerine erişebilmek için yeniden devreye girdi.

2,5 milyardan fazla kullanıcısı olan ve 2016 yılında uçtan uca şifreleme yöntemiyle kullanıcı mesajlarını hem şirketten hemde üçüncü kişilerden koruyan Facebook yönetimi bu şifreleme yöntemini değiştirmek istiyor.

Elde ettiği kişisel veriler sayesinde gelir elde eden şirket, WhatsApp mesajlarındaki verileri toplamak ve işlemek için uçtan uca şifrelemeyi esnetmeyi yeniden gündemine aldı.

Şirket, bu doğrultuda yeni bir şifreleme yöntemi olan homomorfik şifrelemeyi kullanmayı planlıyor.

Homomorfik şifreleme yöntemiyle birlikte şirket, uygulamadaki mesajlarının içeriğini okuyamayacak ancak içerisindeki verileri toplayabilecek ve işleyebilecek.

Güvenli veri analizi aracı olarak ifade edilen homomorfik şifreleme teknolojisiyle Google, Amazon ve Microsoft gibi büyük şirketlerin de ilgilendiği belirtiliyor.