Vaka sayıları tedbirlerden düşmemiş

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan vaka sayılarında yaşanan düşüşle ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. Ceyhan'a göre düşüşlerin alınan tedbirlerle ilgisi yok ama yakın zamanda tedbirlerin faydalarını da göreceğiz.

Habertürk'e konuk olan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirler sonrası düşen vaka sayısı hakkında ezber bozan sözler söyledi.

3 YANLIŞ YAPILDI

Ceyhan, daha önce alınan kararlarda 3 yanlışın yapıldığını söyledi. Geçtiğimiz Haziran, Sonbahar ve Mart ayında alınan açılma kararlarının büyük hata olduğunu ve bu yüzden vaka sayılarının çok hızlı oranda arttığını belirtti.

VAKA SAYILARINDAKİ DÜŞÜŞÜN TEDBİRLERLE ALÂKASI YOK

Prof. Dr. Ceyhan yaşanan koronavirüs vaka sayısı düşüşlerinin alınan tam kapanma kararlarıyla bir ilgisinin olmadığını, o kararların etkilerini görmeye henüz başlamadığımızı söyledi. Düşüşün paralel bir süreç olduğunu ve birçok ülkede aynı sürecin yaşandığını belirten Ceyhan, düşüş yaşanıyor diye başarılı olduğumuzu düşünüyorsak hata ettiğimizi söyledi.

DÜŞÜŞ TEST İLE İLGİLİ

Prof. Dr. Ceyhan, vakaların görülen yaş ortalamasının 65 yaşın altına inmeye başladığını ve yaş düştükçe belirti gösterme oranının azaldığını söyledi. Sadece belirti gösterenlere test yapılabildiği için daha az vaka yakalanabildiğini ve vaka sayısının düşük göründüğünü söyleyen Ceyhan, bunun bir yanılsama olabileceğini söyledi. Normalleşme kararlarının daha temkinli alınmasını söyleyen Ceyhan yetkilileri uyardı.