ABD'den Çin'i çıldırtacak yol projesi

Çin Halk Cumhuriyeti'nin hızla yükselen yıldız dünyanın Süper Gücü ABD'yi endişelendirmeye devam ediyor. Artık tüm projelerini Çin'i durdurmak üzere inşa eden ve dünyanın bir numaralı gücü olma hüviyetini kaybetmek istemeyen ABD, hali hazırda birçok proje hazırlamış durumda.

Son gelişme G-7 zirvesinde yaşandı. İngiltere’nin güneybatısı kentlerinden Cornwall’da toplanan G-7 zirvesinde ikinci gün sona erdi. Zirvede çok çarpıcı bir projeye onay verildi. G-7 ülkelerinin devlet başkanları, gelişmekte olan ülkelere yeni yollar, demiryolları, limanlar ve iletişim ağları gibi altyapı iyileştirmeleri yapımına dair finansman planına onay verdi.

Bu projenin Çin'in dünyayı kasıp kavuran "Bir Kuşak Bir Yol" projesine alternatif bir proje olmasının amaçlandığı belirtiliyor.

Çin'in bu projesini yapılan ülkelere yönelik olarak bir tuzak olarak nitelendiren ABD Başkanı Joe Biden bunu "Borç Diplomasisi" olarak adlandırdı.

ABD Başkanı Joe Biden tarafından önerilen projenin adının “Dünya İçin Daha İyisini İnşa Et” olduğu öğrenilirken amacın Çin'in gelişmekte olan ülkeleri büyük yükümlülükler altına koyan projesine alternatif oluşturup Pekin'den başlayıp Londra'da sona eren yolu tıkamak.