BES-YILI-GECMEYEN-CEZALARIN-ACIKLANMAMASI-TASARISI

BEŞ YILI GEÇMEYEN CEZALARIN AÇIKLANMAMASI TASARISI

Av.Erol Akpınar
erolak@sonsayfa.com

Son Güncelleme: 19:16 30 Ocak 2012, Pazartesi

 

 

 

Adalet Bakanlığının hazırladığı yeni Yargı Paketi  içindeki, ceza hükümlerinin açıklanmasının ertelenmesine  ilişkin uygulamanın değiştirilmesine dair tasarı çok kişinin ilgisini çekmiş anlaşılan.

Öyle ki, kimi okuyucular, bu konuda açıklama istemişler, yazının altına mesajlar yazmışlar, neden açıklama yapmıyor diye sitemler etmişler,  ama ben görememişim.

Nihayet site yönetiminin ikazı ile uykudan uyandım.

Önce , geciktiğim için ilgilenenlerden özür dileyeyim.

Sonra da, yazdıklarımı daha açık bir şekilde tekrar edeyim.

Halen, Ceza Mahkemelerinde yargılananlar için birkaç sene önce( 6 aralık 2006 ) Ceza Muhakemesi Yasasında  bir değişiklik yapılmıştı.

Daha önce kasıtlı bir suç işlememiş sanıklara verilecek cezanın 2 yıl veya daha az olması halinde, Hakim , mağdurun veya kamunun zararının da karşılanması şartı ile verilen cezanın beş yıl süre ile açıklanmamasına karar verebiliyordu ( Mutlaka değil, Hakim uygun görüyorsa)

Bu ceza ayrı bir sicilde saklanıyor ve hükümlü beş yıl içinde başkaca kasıtlı bir suç işlemez ise bütün neticeleriyle yok sayılmaktaydı.

Şimdi Bakanlık tarafında hazırlanmakta olan yeni Yargı Paketinde bu 2 yıllı aşmayan cezalar hükmü, beş yılı aşmayan cezalar olarak değiştiriliyor.

Yani Hakim, sanığa verdiği ceza beş yıldan fazla değilse, mağdurun veya kamunun zararının karşılanması, sanığın daha evvel kasıtlı bir suç işlememiş olması halinde, verdiği cezanın açıklanmasını erteleyebilecek.

Dikkat edin, ertelemiyor, erteleyebiliyor.

Burada Hakime önemli bir takdir hakkı veriliyor.

Nihayet , bu bir tasarı henüz.

Henüz TBBM den geçmiş ve Yasa haline gelmiş değil.

Tasarı TBMM ye geldiğinde, önce Komisyonlarda, sonra Genel Kurulda görüşülecek.

Nasıl ve hangi hükümlerle yasa haline geleceği veya kabul edilip edilmeyeceği Meclisin takdiri içinde bir husus.

Ayrıca, hüküm yemiş ve henüz cezası kesinleşmediği için veya başka bir sebeple infazına  başlanmamış olanlar hakkındaki hükümlerin ( yani cezaları iki yıldan fazla olarak verildiği için haklarındaki kararın açıklanması seçeneği uygulanmamış olanların) dosyalarının yeniden ele alınıp alınmayacağı, infazı başlayanlar için haklarındaki  hükümlerin yeniden gözden  geçirilmek üzere tahliye edilip edilmeyecekleri de Meclisin bu konudaki takdirine bağlı olacaktır tabii.

Bu konu ile çok ilgilenen ve bir çok mesajla açıklama isteyen arkadaşlarımızın  bilgilerine sunarım

 

Yazıyı Paylaşın:

sizde yorum yapın SESİNİZİ DUYURUN


Üye girişi yapılmadan gönderilen yorumlar Misafir adı ile yayınlanır

ÖNEMLİ NOT : Bu sayfalarda yayınlanan yorumlar okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan sonsayfa.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

YORUMLAR

Toplam 9 adet yorum eklenmiştir.
05 Şubat 2012 17:34

ne iyi olur varsa bole bişey

ne iyi olur varsa bole bişey

03 Şubat 2012 12:00

Cevap verebilirmisiniz

Bu şekilde bir madde yeni yargı paketinin hiçbir yerinde yok,komisyonlarda ve meclisdeki tasarılarda tek tek inceledim bizlerin bilmediği bir tasarımı var diye göremedim.Acaba Erol bey nerden...Bu şekilde bir madde yeni yargı paketinin hiçbir yerinde yok,komisyonlarda ve meclisdeki tasarılarda tek tek inceledim bizlerin bilmediği bir tasarımı var diye göremedim.Acaba Erol bey nerden biliyor..Hangi tasarıda var acaba bizi bilgilendirse...» Yorumun Devamı

01 Şubat 2012 18:29

ÇOK GÜZEL

BU YAZDIKLARINIZ VE BİZE VERDİĞİNİZ DEĞER İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER,AMA BİRAZ TEDİRGİNLİK VAR İÇİMİZDE UMUTLANAMIYORUZ,AÇIKLANAN YARGI PAKETİNDE BU ŞEKİLDE BİR MADDE YOK GİBİ...BU YAZDIKLARINIZ VE BİZE VERDİĞİNİZ DEĞER İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER,AMA BİRAZ TEDİRGİNLİK VAR İÇİMİZDE UMUTLANAMIYORUZ,AÇIKLANAN YARGI PAKETİNDE BU ŞEKİLDE BİR MADDE YOK GİBİ ACABA BİR MADDENİN DEVAMI OLDUĞU İÇİNMİ BİZ GÖREMİYORUZ YOKSA AYRICA HAZIRLANAN BİR ÇALIŞMAMI, İLGİNİZ İÇİN SİZE VE SİTE YÖNETİCİLERİNE ÇOK TEŞEKKÜRLER EDİYORUZ.İYİ ÇALIŞMALAR.» Yorumun Devamı

31 Ocak 2012 00:32

çok tesekkürler bilgileriniz için

30 Ocak 2012 22:22

misafir

Lütfen bu konudaki duyumlarınızı yazılarınızla bizimle paylaşmaya devam edin.

Diğer Yorumlar