Daha önce Fransa ve İtalya'nın emperyal gücüyle tahkim edilen Afrika kıtasında Türkiye'nin de sahaya girmesiyle bölgesel dengeler tamamen alt üst olmuş durumda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgeye yönelik vizyoner bakışı ve gerek ticari gerek askeri gerekse diplomatik çabaları sonrası Türkiye'nin bölgedeki ağırlığı giderek artmaya başladı. Özellikle Fransız basınında bu konuda fazlaca haber, köşe yazısı ve makale yayımlanmış durumda.

Bu gelişmeler ve giderek artan ilişkiler arasında bölgedeki hakim gücünü korumak isteyen Avrupa ülkelerini kıskandıracak bir gelişme Togo'da yaşandı.

Küçük bir ülke olan ancak denize kıyısı bulunması ve bulunduğu jeo-stratejik konum nedeniyle birçok ülkenin ilgisini cezbeden Togo'yu ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki Türk heyetine büyük bir sürpriz yapıldı.



Nüfusunun yüzde 80'nin Hıristiyan, yüzde 20'sinin ise Müslüman olduğu bilinen Togo'nun Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Türk heyeti, iki Togo'lu alimin okuduğu Kuran-ı Kerim ile karşılandı. Togo yönetiminden yapılan bu jest sonrası heyetin büyük bir şaşkınlık ve mutluluk yaşadığı ifade edildi.