Bayram ikramiyesine üç formül

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emekliye verilen bin liralık bayram ikramiyelerinin enflasyon oranı kadar artırılacağını açıklamasının ardından şimdi tüm gözler TBMM'de.  Emeklilere bayram ikramiyesi kanunla düzenlendiği ve kanunda da ikramiye tutarı bin TL olarak belirtildiği için enflasyon kadar artış için yasal bir düzenleme gerekiyor.

İLK ÖDEME MAYIS

Erdoğan'ın ödemelerin Mayıs başında yapılacağını söylemişti. Açıkladığı gibi zamlı ödemelerin bayrama yetişmesi için önümüzdeki iki hafta içinde konuyla ilgili düzenlemenin TBMM’ye gönderilmesi gerekiyor.

3 ALTERNATİF VAR

Emekliye bayram ikramiyesinde yapılacak zamda 3 farklı formül bulundu.

Birincisi, 6 ayda bir enflasyon farkının ikramiyelere yansıtılması. Bu durumda Ocak’taki yüzde 8.36’lık fark ilk ikramiyeye eklenecek.

İkincisi, ikramiye döneminde de, Temmuz ayında belli olacak olan yeni enflasyon oranında zam yapılacak.

Üçüncüsü, yıllık enflasyonun ikramiyeye yansıtılması. Bu durumda 2020 yılı enflasyonu, ikramiyeye yansıtılacak, bu da yüzde 14.6 olacak. Ayrıca emekliye bayram ikramiyesi uygulamasının başladığı 2018 yılından bu yana yaşanan enflasyonun ikramiyelere yansıtılması talebi de zaman zaman gündeme getiriliyor.

ÖZEL SANDIK EMEKLİLERİ DE İSTİYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) dışında 10 banka, 6 sigorta şirketiyle TOBB ve ona bağlı odaların çalışanlarının dahil olduğu 17 emekli sandığı bulunuyor. Bayram ikramiyelerini alamayacak olan 300 bin civarındaki sandık emeklileri, bu durumun kendileri için eşitsizliğe yol açtığını söyleyerek, özel sandık emeklilerinin de kapsama alınmasını istiyor.