Oxford'dan çarpıcı Türk doğal gazı analizi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta verdiği 105 milyar metreküplük doğal gaz müjdesiyle beraber Türkiye'nin keşfettiği toplam doğal gaz rezerv miktarı 540 milyar metreküp olmuştu. Fatih sondaj gemisinin bulduğu bu rezervlerle birlikte dünya enerji piyasalarının gözü Türkiye'ye çevrildi.

Uluslararası enstitüler, Türkiye'nin gaz alım meselesinde ihracatçı ülkeler ile müzakere konumunun kuvvetlendiğini yazmaya başladı.

Türkiye'nin son keşiflerle beraber tüm doğal gaz ithalat açığını kapattığını ve kendi kendine yetebilir seviyeye ulaştığını vurgulayan Oxford Enstitüsü Enerji Çalışmaları Kıdemli Uzmanı Stephen O'Sullivan, keşfin ülkenin yapmayı planladığı doğal gaz anlaşması zirvelerinde elini kuvvetlendirdiğini belirtti.

O'Sullivan, "Rusya, son yıllarda Türkiye'nin ana gaz tedarikçisi konumunda ancak yerli gaz rezervlerinin keşfi ve üretimiyle gelecekteki tedarik ve sözleşme yenileme görüşmelerinde Türkiye çok daha güçlü bir konumda. Tabii ki bir gün yerli gaz bitebilir ve Türkiye'nin Rusya'ya yeniden ihtiyacı olabilir ancak bu keşfin getireceği rekabetle Türkiye, Rusya'dan yaptığı ithalat için daha düşük bir fiyatı güvence altına alacaktır." ifadelerini kullandı.

O'Sullivan yerli doğal gazın Türkiye'nin Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltacağını, gaz talebi olsa dahi bunu yerli kaynaklarıyla sağlayabileceğini açıkladı.