IMF Afganistan'ın parasına el koydu

Taliban'ın 11 günde Afganistan'ı ele geçirip Kabil'e girmesinin yankıları tüm dünyada devam ediyor. Dünyayı şoke eden iktidar değişimi sonrası en çok merak edilen soruların başında dünyanın Taliban yönetimini tanıyıp tanımayacağı geliyor.

Bu konuda ilk işaret Uluslararası Para Fonu kısaca IMF'den geldi. Kurum yaptığı son açıklamada, Afganistan'ın özel çekme hakkı (SDR) olarak bilinen rezerv para birimi ile diğer IMF kaynaklarına erişemeyeceğini belirtti.

Uluslararası güçlerin Taliban yönetimi için kararını beklediklerinin işaretlerini veren IMF sözcüsü "Şu anda uluslararası toplumda Afganistan'daki hükümetin tanınması konusunda bir netlik yok ve bunun sonucu ülke SDR'lere veya diğer IMF kaynaklarına erişemez." dedi.

ABD DE DURDURDU

 The New York Times, Biden yönetiminin önümüzdeki hafta için Afganistan'a göndermeyi planladığı 400 milyon dolarlık yardım üzerindeki SDR tahsisini engellemek için çalışmalar yaptığını yazdı.

9 MİLYAR DOLARLIK REZERVİN BÜYÜK KISMI DIŞARIDA

Eski Afganistan Merkez Bankası Başkanı Ecmel Ahmedi, 9 milyar dolarlık nakit rezervlerinin büyük kısmının yurt dışında olduğunu açıklamıştı. Bu paranın 7 milyar dolarlık kısmının ABD Merkez Bankası'nda (FED) olduğunu söyleyen Ahmedi, diğer miktarın İsviçre'deki Uluslararası Ödemeler Bankası'nda ve diğer uluslararası hesaplarda olduğunu aktarmıştı.