Aşı olmayanlara para cezası kesilebilir

Koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamında artık gözler tamamen aşılama kampanyasına çevrilmiş durumda. Bu yılın sonuna kadar aşılama çalışmalarını bitirip Covid-19'dan kurtulmak isteyen Türkiye nüfusunu son sürat aşılamaya devam ediyor.

Ancak bu amaca yönelik büyük bir tehdit var: Aşı karşıtlığı... Sayıları giderek çoğalan ve daha çok sosyal medyada aslı astarı olmayan bilgilerden etkilenip aşı olmak istemeyen vatandaşlar hükümeti farklı düşüncelere sevk etmiş durumda. Sağlık Bakanlığı'nın reklam filmleri ve birçok uzmanın bilimsel açıklamalarına rağmen aşı yaptırmak istemeyen azımsanamayacak ölçüde kişi var.

Bu konu hakkında yaptırımlar uygulamaya hazırlanan hükümet birçok sosyalleşme imkanları, para cezası dahil pekçok yaptırımı tartışıyor.

Zorunlu aşı yapılması gerektiğini söyleyenlerden biri de Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen...

Prof. Dr. Şen, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 72’nci maddesinde aşı karşıtlarına para cezası verilebileceğine dair bir maddenin bulunduğunu ve para cezalarının anayasaya uygun olduğunu açıkladı.

Hükümete aşılama karşıtllığı için iki öneride bulunan Şen, "Zorunlu aşının gereğini yerine getirmezseniz alınacak iki yöntem var: biri para cezası tatbiki. Bir diğeri de bazı tedbirlerin, yasakların tatbiki. Sağlık Bakanlığının, Cumhurbaşkanının, İl Umumi Hıfzıssıhha ve İlçe Umimi Hıfzıssıhha Meclisi dediğimiz, meclislerin kurulların kararları ile uygulamaya koyulabilir." ifadelerini kullandı.