Batı Taksim Camii'nden rahatsız oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada Taksim Camii'nin yapılması mücadelesinin bir buçuk asırlık bir mücadele olduğunu söylemişti. 19 Ocak 1994 yılında İBB Başkan adaylığı öncesi seçim kampanyasında bugün yapılan caminin yerini gazetecilere gösterip "buraya yapacağız" diyen Erdoğan Taksim Camii hayali gerçek oldu. 2017'de temeli atılan caminin açılışı dün yapıldı.

Ancak Taksim Camii'nin açılışı İslâm dünyasını mutlu ettiği kadar Batı dünyasını da bir o kadar rahatsız etti. Birçok gazete caminin açılışından duydukları rahatsızlığı attıkları manşetlerle dile getirdi.

Pek çok gazete yaptığı haberlerde caminin açılışının Gezi kalkışmasının yıl dönümüne denk getirildiğini özellikle vurguladı.

İngiliz BBC gazetesi "Taksim Meydanı: Erdoğan, İstanbul'da tartışmalı caminin açılışını gerçekleştirdi" başlıklı haberinde "Erdoğan, İstanbul Taksim Meydanı'ndaki tartışmalı caminin açılışını yaptı. Camii, laik Türk cumhuriyetinin sembolü olarak görülen bir kamusal alanın yanında belirgin bir şekilde öne çıkıyor." ifadelerini kullandı.

İngiliz The Guardian gazetesi "Erdoğan, Gezi Parkı protestolarının yıl dönümünde tartışmalı camiyi açtı" başlıklı haberinde "Erdoğan, Gezi Parkı protestolarının yıl dönümünde İstanbul'da laik tarihe sahip meydandaki tartışmalı camiyi açtı. Modern şehrin kalbindeki ibadethane, yaklaşık 20 yıldır Atatürk'ün laik mirasını yıkmak için çalışan ve Türkiye'ye kendi damgasını vuran dindar Erdoğan için uzun zamandır bir hayaldi." ifadelerini kullandı.

ABD'li Washington Post gazetesi "Erdoğan, İstanbul'un ana meydanında tarihi caminin açılışını yaptı" başlıklı haberinde "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cuma günü, İstanbul'un Taksim Meydanı'nda, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin sembolü haline gelen "bir Müslüman ibadethanesi inşa etme arzusu"nu yerine getiren yeni bir caminin açılışını yaptı. Camiinin yapıldığı yer; 2013'te hükümetin bitişikteki Gezi Parkı'ndaki inşaat planlarının ateşlediği kitlesel hükümet karşıtı protestoların da yapıldığı meydan..." ifadelerine yer verdi.

Fransız France24 gazetesi Taksim Camii'nin açılışını "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Taksim Meydanı'ndaki caminin açılışını yaparak, hükümetini sarsan protestoların başlamasından 8 yıl sonra bölgenin manzarasını değiştirdi." ifadeleriyle okurlarına duyurdu.

Katarlı Al Jazeera gazetesi "Erdoğan İstanbul'un Taksim meydanında tarihi caminin açılışını yaptı" başlıklı haberinde "Erdoğan, İstanbul'un Taksim Meydanı'nda cami açtı. Binlerce kişinin katıldığı açılış, 2013 yılında Gezi Parkı yakınlarında başlayan hükümet karşıtı kitlesel protestoların yıl dönümüne denk geldi." ifadelerini kullandı.