PKK hava savunma sistemi alabilir

Türkiye'nin karadan olduğu kadar havadan da etkin ve kararlı operasyonlarına dayanamayan terör örgütü PKK'dan uluslar arası savaş çıkarabilecek bir hamle geldi. PKK; helikopter, insansız hava araçları ve savaş uçaklarına karşı hava savunma sistemi almak için Ermenistan ve Hafter yönetimi ile konuşuyor.

Türkiye'nin hava operasyonlarına artık dayanacak gücü kalmayan ve mağaralardan dışarı çıkamayan PKK hava savunma sistemi istiyor. Bu amaç için ilk önce Ermenistan ile daha sonra Libya'da Türkiye'nin SİHA desteği sayesinde yenilen Hafter ile bir görüşme gerçekleştirildi. Amaç ülkelerin sahip olduğu hava savunma sistemlerini alabilmek. Bu görüşmelerin arka planında yer alan ülkenin İran istihbaratı olduğu kaydedildi.

Terör örgütü Erivan yönetiminden başta Kandil olmak üzere en az 5 noktada Rus yapımı 9K33 OSA amfibi uçaksavar sistemi istiyor. Bu sistemi İran destekli Haşdi Şabi yardımı ile bölgelere taşımayı planlıyorlar. Rusya'dan izinsiz bu tarz bir alışverişe karar veremeyeceğini söyleyen Ermenistan ise Moskova'nın ikna edilmesi gerektiği verdi. Erivan yönetimi ayrıca uluslararası çapta sorun oluşturmayacak bazı silah ve teçhizatın PKK'ya destek olmak için verileceğini söyledi.

HAFTER-PKK GÖRÜŞMELERİ

PKK'nın hava savunma sistemi için ikinci durağı ise Libya'daki Hafter oldu. PKK'nın Suriye kanadı YPG aracılığıyla götürülen hava savunma sistemleri pazarlığı 2020 Mayıs-Haziran aylarında başladı. Terör örgütü Hafter'den Pantsir-S1 füze talep ederken karşılığında 3 bin kişilik militan sözü verdi.