2022'de yeni doğalgaz müjdeleri bekleniyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, gazetelerin ekonomi yöneticileriyle bir görüşme gerçekleştirdi. Yöneticilere yönelik olarak bir konuşma yapan Dönmez, 2022 için hem önemli tüyolar verdi hem de kritik bilgiler paylaştı.

Doğalgaz ile ilgili heyecanlandıran bilgiler paylaşan Dönmez, gazın ilk bulunduğu yer olan Sakarya Gaz Sahası'na yoğunlaştıklarını belirterek "Şimdi ocak-şubatta ilk bulduğumuz sahanın Güney Batı bölgesinde bir keşif amaçlı sondaj daha yapacağız. Bir de Kastamonu açıklarında sismikleri yaptık. Ayrıca Barbaros Hayrettin Paşa da Ordu açıklarında sismik araştırma yapıyor. 2022'de bir müjde olabilir. Bu yeni sahalarda da sabırla bekleyelim. Ocak-şubat gibi kazmayı vuracağız ama birkaç ay sürebilir." ifadelerini kullandı.

Karadeniz'de bulunan gazın kalitesinden bahseden Dönmez, bulduğumuz gazın yabancı uzmanlar tarafından "tatlı gaz" diye tarif edildiğinden bahsederek "İçerisindeki kükürt, nem, partikül değerleri düşük. Bize çok ciddi anlamda ayrıştırma maliyeti getirmeyecek" dedi.

MİLLETE PAHALI GAZ VERME DEVRİ BİTİYOR

Dönmez bir müjde de doğalgaz kullanan hane halkına verdi. Bulduğumuz gazı 2023'ten itibaren kullanmayı hedeflediklerini aktaran Bakan "İlk yıl muhtemelen 3-4 milyar metreküp civarında bir üretimimiz olacak. 2026'da maksimum seviyesine olan 15-20 milyar metreküp yıllık üretime ulaşacağız. Bu da ülkemizin ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayacak. Yani Türkiye'deki tüm konutların yaklaşık 25 yıl süreyle doğal gaz ihtiyacını karşılayabilecek. Yerli gaz sisteme girdikçe pahalı gaz sistemden çıkacak" ifadelerine yer verdi.