Financial Times: Erdoğan Biden'ı köşeye sıkıştırdı

İngiltere'nin önemli gazetelerinden Financial Times, Türkiye ve ABD arasında krize sebep olan savaş jeti konusunda dikkat çeken bir analiz paylaştı.

Laura Pitel tarafından kaleme alınan makale, "Türkiye'nin savaş jeti arama çabaları Biden'ı sıkıştırıyor" başlığıyla servis edildi.

Türkiye'nin hava savunma sistemlerinde kendi gücünü geliştirerek bağımsız olma çabasına giriştiğine vurgu yapılan makalede, "Türkiye'nin savaş jeti sorunu var. Onlarca yıllık NATO üyesinin, ABD tarafından 100 adet yeni nesil F35'lerin teslimi iptal edildi. Bu uçaklar hava gücünün temelini oluşturacaktı. Bu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Vladimir Putin'den hava savunma sistemi satın almasından dolayı bir ceza. Ankara bir gün hava güçlerini kendi geliştirdiği Türk yapımı savaş uçaklarıyla doldurmayı amaçlıyor. Fakat bu hava sistemi henüz hazır olmaktan çok uzak olduğu için eskimiş F-16'lara güvenmek durumundalar. Ankara'nın Washington'dan 40 adet yeni F-16 satın alma talebini anlaşılır kılıyor." ifadelerine yer verildi.

Biden'ı yeni bir krizin beklediği belirtilen makalede, Türkiye'nin Rusya ile daha fazla yakınlaşması tehlikesi olduğu belirtilerek "Bu durum Biden yönetimini sıkıştırıyor. Herhangi bir önkoşul olmadan F-16 satışına yeşil ışık yakılması Türkiye'yi eleştirenler tarafından 'hoş görülmez yatıştırma' olarak görülür. Fakat F-16 satışı iptal edilirse Ankara'nın Rusya'ya yanaşması için yeni bir bahanesi olur." denildi.

2019 yılında Erdoğan'ın Rusya'yı ziyaretinde Su-57 savaş uçaklarının alımı için yaptığı öneriyi hatırlatan gazete, Batılı yetkililerin bu önerinin blöf değil de gerçek olmasından endişe ettiklerini yazdı.

Konu hakkında gazeteye konuşan Avrupalı bir dış ilişkiler uzmanı, “Eğer Amerikalılar bu satışı onaylamazsa Türkiye ne meydana getirecek? Türkiye o zaman Rusya’dan ya da Çin’de satın alacak. Onların bu boşluğu doldurması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.