Koronavirüs hastaları oruç tutabilir mi?

Ramazan ayına koronavirüs salgınıyla giren Türkiye'de en çok merak edilen konular dini sorular oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kurulan "Alo Fetva Hattı" olarak da bilinen "Alo 190 Dini Danışma" hattına Ramazan ayı boyunca gelen sorular artmış durumda. Vaiz ve din işleri uzmanlarına koronavirüs hakkında birbirinden zor sorular yöneltiliyor.

Antalya İl Müftülüğü'nü arayan vatandaşlar en çok "Koronavirüs hastaları oruç tutabilir mi ?", "Koronavirüs aşısı yaptırmak orucu bozar mı ?", "Astım hastalarının kullandığı spreyler orucu bozar mı?" gibi sorular soruyor.

AŞI ORUCU BOZAR MI?

Antalya Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya, hattı arayanlar 2 kat artış yaşandığını en çok "Oruç tutarken aşı yapılabilir mi" sorusunun sorulduğunu söyledi. Aşı yaptırmanın orucu bozmadığını anlattıklarını belirtti.

ASTIM HASTALARININ İLACI ORUCU BOZAR MI?

Yalçınkaya astım hastalarının sordukları soruları da aktararak "Astım hastalarının kullandığı püskürtmeli ilacın orucu bozup, bozmadığı soruluyor. Kronik hastalar oruç hakkında soruyor. Kronik hastalar sağlığı için oruç tutamıyorsa bunun karşılığında mali imkanları varsa 30 gün karşılığında 840 lira fidye vermesi gerektiğini belirtiyoruz" şeklinde konuştu.

KORONAVİRÜS HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Yalçınkaya koronavirüs hastalarının oruç tutup tutamayacağı soruyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Ramazan ayında koronavirüs olunursa vücudun direnci açısından doktorlarımız tutulmamasının daha iyi olduğunu belirtiyor. Bizler de ramazan sonrasında kaza etmelerini, iyileştikleri zaman oruçlarını tutmalarının daha uygun olduğunu söylüyoruz."