Fransız Le Monde'den çarpıcı Kazakistan analizi

Kazakistan'da başlayan protestolar sonrası ülkenin kan gölüne dönmesi Türkiye kadar Avrupa'da da geniş yankı uyandırdı. Fransa'nın Le Monde gazetesi başlayan şiddet eylemleri sonrası olayları Türkiye ve Türk Devletleri Teşkilatı ile ilişkilendiren çok çarpıcı bir analiz paylaştı.

Le Monde, Kazakistan'da patlak veren olayların tam da Türkiye'nin ülke ile ilişkilerde ilerleme kaydettiği zamanda yaşandığına vurgu yaptı. İki ülke arasında stratejik bir işbirliği oluşmaya başladığına dikkat çeken gazete, "Kazakistan, 2021'de bir NATO ülkesi olan Türkiye'den insansız hava araçları ve silah satın aldı" ifadeleri kullanıldı.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI ANALİZİ

Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurulmasına özellikle değinen gazete, Türkiye'nin bu teşkilatın kurulması için 5 Orta Asya ülkesini biraraya getirmesinden bahsederek,"Bu ülkeler, Türkiye ile büyük bir dilsel ve kültürel yakınlığa sahip ve nüfuslarının büyük çoğunluğu İslam dinini benimsiyor. Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Mart 2021'de OET Zirvesi'ndeki konuşmasında, 'Hedefimiz, Türk dünyasını 21'inci yüzyılın en önemli ekonomik, kültürel ve insani bölgelerinden biri yapmak' dedi. ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE'NİN HEDEFİ ASKERİ İTTİFAK

Kazak siyaset bilimci Dossym Satpaiev'in analizlerine yer verilen makalede Türkiye'nin bölgede ekonominin yanı sıra kesinlikle askeri olarak ittifak kurmak isteyeceğini tahmin ettiğini belirterek,  "Türkiye, 2020'de Dağlık Karabağ çatışmasında kilit bir oyuncu olduğunu gösterdi ve OET üyelerinin gözünde güçlü argümanları var. Artık her şey iki unsur etrafında dönüyor: ekonomi ve güvenlik." sözlerini paylaştı.