Türkiye'ye Filistin için İsrail'i korkutacak teklif

Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı'dan Filistin soykırımına uluslararası arenada çözüm arayan Türkiye'ye çok kritik bir öneride bulundu.

Yeni Şafak gazesine açıklamalarda bulunan Yaycı, İsrail'e yaptırımların uygulanması gerektiğini ve bunu zorlayacak ilk kurumun İslâm İşbirliği Teşkilatı olduğunu söyledi.

El-Fetih ve Hamas ayrılığının Filistin'in mücadelesine zarar verdiğini söyleyen Yaycı tarafları birlik olmaya davet etti. Yaycı ayrıca Türkiye'nin Filistin tarafından arabulucu olarak tayin edilmesini teklif etti.

FİLİSTİN İLE DENİZ YETKİ ANLAŞMASI

Cihat Yaycı uzun zamandır dile getirdiği bir teklifi tekrar gündeme getirdi. İsrail ile deniz komşusu olduğumuzu söyleyen Yaycı aynı zamanda Gazze Şeridi üzerinden İsrail ile de komşu olduğumuzu ve Türkiye'nin Filistin ile deniz yetki anlaşması yapabileceğini söyledi.

İmzalanacak olası bir Filistin deniz yetki anlaşmasıyla beraber Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de elinin çok kuvvetleneceğini söyleyen Yaycı, Libya'da oluduğu gibi bir güç oluşturabileceğimizi ve İsrail'in buna engel olamayacağını söyledi. Filistin'in Doğu Akdeniz Forumu'na (East-Med) üye olduğunu hatırlatan Yaycı, orada kabul edilen üyeliğin neticesi olarak Türkiye ile yapılacak bir anlaşmasının uluslararası arenada kabul edilmek zorunda kalınacağını ve Doğu Akdeniz'de Türkiye karşı kurulan tuzakların kendi aleyhlerine döneceğini söyledi.

FİLİSTİN'E FAYDALARI NELER OLUR?

Böyle bir anlaşmanın Filistin'e faydaları sıralayan Yaycı, en başta Filistin'in uluslararası tanınırlığını ve desteğini artıracağını söyledi. Emekli Tümamiral, anlaşmanın imzalanması halinde Filistin'in de çıkarılacak doğal gazdan pay almaya hak kazanacağını ve ülkenin daha çok zenginleşeceğini söyledi.