Millet İttifakı ve HDP arasında tezkere krizi

Terör örgütü PKK/YPG'ye yönelik büyük operasyonun hazırlıklarına başlayan Türkiye, sınır ötesi operasyon için düğmeye bastı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon yapılabilmesini öngören tezkerenin uzatılması için TBMM'ye tezkere gönderildi.

KİM NE OY VERECEK?

AK Parti ve MHP'yi teşkil eden Cumhur İttifakı'nın "kabul" oyu vermesi beklenirken Millet İttifakı'nda HDP krizinin yaşanması bekleniyor.

Büyükşehirlerde CHP'li adayların lehine oy veren ve bunu "demokrasi ittifakı" olarak adlandırarak bunu genişletmek isteyen HDP yöneticilerinin bu tezkereye ret oyu vermesinin yanı sıra Millet İttifakı'nı da ret oyu vermeye zorlayacağı belirtiliyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener "kabul" oyu vereceklerini açıklarken CHP'de konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak Sezgin Tanrıkulu'nun başını çektiği HDP'ye yakın kanadın bu tezkereye ret oyu vermesi bekleniyor.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Yeni bir yürüyüşe başlama konusunda tezkereler ilk önemli imtihan olacaktır. Tezkerelerin bugüne kadar muhalefet partilerinin desteği ile geçmiş olması elbette bizim hep eleştirdiğimiz bir konudur. Ben inanıyorum ki, özellikle ana muhalefet partisi ve diğer muhalefet partileri geçmiş tavrından farklı bir tutumu gündemine alacaktır. Almalıdır." sözleriyle muhalefet partilerinden söz konusu tezkereye ret oyu vermelerini istediklerini açıkça belirtmişti.