Türkiye nasıl normalleşecek ?

17 Mayıs'la birlikte ülke genelinde tam kapanmanın ve kısıtlamaların çoğunun kalkması bekleniyor. Ancak kulislerde dolanan iddialara göre bu kez vakaların tekrar yükselmemesi için hükümet bir dizi önlem hazırlığı içerisinde. Her il ayrı bir değerlendirmeye tabi tutularak riskli bölgeler ve riksksiz bölgeler daha iyi analiz edilebilecek. 30 milyon doz aşı gelene kadar kontrollü bir şekilde kademe kademe açılış yapılması öngörülüyor.

NORMALLEŞME İÇİN AYRI BİR BİRİM ÇALIŞACAK

Erdoğan'ın "yeni normalleşme takvimini önümüzdeki günlerde açıklayacağız. İlk kabine toplantımızın en önemli gündem maddelerinden biri de bu olacak" demişti. Erdoğan'ın bu açıklamalarının ardından ne tür önlemler geleceği ve maddi manevi ciddi zarar gören sektörlerin artık rahat bir nefes alıp alamayacağı merak konusu oldu.

Yeni Şafak'ın haberine göre 17 Mayıs'ta farklı bir metot uygulanmaya başlanacak. Tüm illerde bulunan Hıfzısıhha Kurulları incelemeler yapıp vaka sayısı, hasta, ağır hasta ve ölüm oranlarını ilgili birimlere iletecek. Bu değerlendirmeler incelemeye alınarak yavaş yavaş normalleşmenin adımları da atılmış olacak.

AŞI GELENE KADAR RAHATLAMA YOK

Tam açılmayı dört gözle bekleyen ve pandemiden en çok zararı gören sektörler Sağlık Bakanlığı'nın bildireceği tedbirler neticesinde kademeli olarak işyerlerini açmaya başlayabilecek ancak 30 milyon aşı gelene kadar kontroller hiçbir şekilde elden bırakılmayacak ve tedbirlere uymayan işletmelere çok ağır cezalar verilecek. Normalleşme aşıyla birlikte hız kazanacak

NİKAH SALONLARI İÇİN %25 KAPASİTE AÇILMAYACAK

Evlenecek çiftlerin en çok beklediği şey nikah salonlarının açılıp açılmayacağı. Yeni tedbirlerle birlikte nikah salonlarında kapasite sınırının %25 olacağını ve aşı sonrası oranın kademeli olarak arttırılacağı düşünülüyor.