Pazar günü yasakları kaldırılıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın koronavirüsle mücadele kapsamında açıkladığı 17 günlük tam kapanma tedbirlerinin bitiminde elde edilecek sonuç için bekleyiş sürüyor. Henüz istenilen seviyeye ulaşılmasa da vaka sayılarında hızlı bir gerileme söz konusu.

Tam kapanma sonrası daha önce Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ifade ettiği gibi 5 bin vaka sayısına ulaşılırsa hükümetin normalleşme için atacağı yeni yol haritası hazır. Kabinede 3 aşamalı bir normalleşme planı konuşuluyor.

1. AŞAMA: 17 MAYIS SONRASI

Öncelikle tedbirlerden en fazla etkilenen işletmeler açık alanlarında hizmet verebilecek şekilde çalışmaya başlayabilecek. Dış mekanı imkânı bulunmayan işletmelere ise belediyeler tarafından geçici imkânlar verilecek. İşletmeler saat 21.00'a kadar çalışabilecek.

AVM ve cadde mağazaları 29 Nisan öncesinde olduğu gibi açılacak. Yalnızca pazar günü sokağa çıkma yasağı nedeniyle kapalı kalacaklar. Bu aşamada okullarda yüzü yüze eğitim olmayacak. Pazar günü sokağa çıkma yasakları devam edecek.

2. AŞAMA: 1 HAZİRAN SONRASI

1 Haziran sonrasına geçilecek aşamada pazar günleri alınan sokağa çıkma yasakları kaldırılacak. Tüm eğlence, restoranlar, kafeler, lokantalar vb. mekânı yerler saat 22:45’e kadar açık kalabilecek. Tüm işletmeler açık bölgelerde hizmet vermeye devam edebilecek. Tatil kısıtlamaları bitecek. Yüz yüze eğitim bu dönem de yapılmayacak, eğitim dönemi uzaktan eğitim modeli ile bitirilecek.

3. AŞAMA: 1 TEMMUZ SONRASI

Bu tarih sonrası aşılama oranları da dikkate alınarak birçok kısıtlama sonlandırılacak. Kafe, restoran, lokantalar vb. yerlerin kapalı alanları da işletmeler tarafından kullanılabilecek. Ancak yüz yüze eğitime ancak eylül ayında geçilebilecek.