TBMM'de gündem zorunlu aşılama

Türkiye'de gündem koronavirüs ile mücadelede aşılama çalışmaları. Ancak bu çalışmaların önünde büyük bir engel bulunuyor: bazı vatandaşların aşı olmak istememesi.

Nüfusun %25'i sırası geldiği halde koronavirüs aşısını yaptırmadı, 65 yaş ve üzerinde bu oran yüzde 23,6.

Bu soruna ilişkin yapılan araştırmaya göre, aşı olma konusunda tereddüt yaşanıyor. Meclis'te de tıp doktoru milletvekilleri, aşı karşıtı söylemlerde bulunanlar ile aşı karşıtı olmadığı halde koronavirüs aşılarına tereddütle yaklaşanlara karşı harekete geçti. Konu üzerinde araştırmalar ve tartışmalar yaşanıyor.

Öneriler arasında aşı yaptırmayana maskede olduğu gibi ceza yazılması da var.

AŞI YAPTIRMAYANA CEZA TEKLİFİ

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, zorunlu aşı uygulaması olması gerektiğini söyleyerek "Aşı yaptırmak zorunlu bir şeydir; bulaşıcı hastalık varsa, hükümet bununla ilgili aşı çalışması başlatmışsa ‘aşı yaptırmıyorum’ deme hakkı yok. Bakanlık ikna ile aşı yapmak yolunu tercih etti, hükümet gönüllülüğü esnek bıraktı. Bu da böyle bir sonuç doğurdu. Aşıya karşı reaksiyon gösteren insanlar var, her zaman vardı. Korona da aşı reddi olayına dönüşüyor. Buna müsaade etmemek lazım." önerisinde bulundu.

AK PARTİ GÖNÜLLÜ AŞILAMADAN YANA

AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, zorunluluk yerine gönüllü aşılama yapılmasında fayda olduğunu söyleyip, “Zoraki aşı yapmak... Toplum sağlığını ciddi oranda etkiliyor, bu oranlar istediğimiz yere varmıyorsa, istediğimiz başarıyı elde edemiyorsak belki o zaman düşünülecek ikinci bir yol olarak görülebilir. İlk anda mecburiyet getirmenin çok doğru olmadığını düşünüyorum." dedi.