Türkiye ve Azerbaycan'dan ortak üniversite

Ermenistan'ın 30 yıldır işgal ettiği Karabağ bölgesini Türkiye'nin de büyük askeri desteğiyle birlikte kurtarması sonrası Azerbaycan ile ülkemiz arasında ilişkiler tarihi bir süreçten geçiyor. Türk Devletleri Teşkilatı ile birlikte zirve yapan ilişkilerde yepyeni bir dönem açılıyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi tarafından düzenlenen Ekonomi Forumu'nda (UEF Bakü 2021) çok önemli bir bilgiyi paylaştı.

Özvar, Türkiye ile Azerbaycan arasında ortak üniversite kurulması konusunda çalışmalara başladıklarını açıkladı. Bu kararın iki ülkenin Cumhurbaşkanları Erdoğan ve Aliyev tarafından alındığının altını çizen Özvar, "İki ülkenin anlaşması ile bir yüksek öğretim kurumunun hayata geçirilmesi ciddi çalışmalar gerektiriyor. Bir müddet daha vakit alacak ama önümüzdeki döneme yetiştirmeye gayret ediyoruz. Azerbaycan'da bir üniversite kurmayı planlıyoruz. Türkiye'nin en saygın üniversiteleri ile afiliasyon sağlamak suretiyle bu üniversite hayata geçecek. Bu bir ilk oluyor. Böyle bir model belki dünyada vardır ama ben bilmiyorum. Yeni bir model ile bu yükseköğretim kurumumuz hayata geçirilecek." ifadelerini kullandı.