Bu aşıyı olan koronaya direniyor

American Journal of Infection Control'da yayımlanan bir makale tıp dünyasını şaşkına çevirmiş durumda. Michigan Üniversitesi’nde yapılan çalışma Covid-19 salgını sürecinde grip aşısı olanların virüse karşı daha dirençli olduğunu ortaya çıktı.

Araştırmacılar, 15 Temmuz 2020'den önce Michigan'da Covid-19 testi yaptıran 27 bin 201 kişinin verilerini inceledi. Bunlardan 12 bin 997'si daha önce grip aşısı olmuştu.

Sonuçlar oldukça şaşırtıcı oldu. Hastalığa yakalananlar arasında grip aşısı olmayanlar yüzde 4,9 olurken, grip aşısı olanlar yüzde 4'te kaldı. Yani grip aşısı olanlar hastalığa daha az yakalanmış. Bu oran, grip aşısı olan kişilerin Covid-19'a yakalanma olasılığının yüzde 24 daha az olduğunu gösteriyor.

Araştırmada elde edilen bir diğer sonuç da grip aşısı olan ve hastalığı geçiren kişilerin hastaneye yatış ve solunum cihazı ihtiyacının, aşılanmayan gruba göre daha düşük olması. Ancak ölüm oranlarında önemli bir farklılık gözlenmedi.

DOĞUŞTAN BAĞIŞIKLIK ETKİSİ

Söz konusu sonuçlar, örneğin, grip aşısı ile uyarılan doğuştan bağışıklık savunması da olabilir.

Epidemiyolojik çalışmaların gösterdiği, aşılanan çocukların, aşı yapıldıktan çok uzun bir süre sonra bile, çeşitli patojenlere karşı aşılanmamış çocuklara göre daha yüksek bağışıklığa sahip olduğu.

TEK SEBEP GRİP AŞISI OLMAYABİLİR

Ancak sadece bu sonuçlara bakarak, grip aşısının kesin bir şekilde Covid-19'a karşı koruduğunu söylemek doğru olmaz. Bunun yanında ihmal edilmemesi gereken başka etkenler de olabilir. Örneğin, grip aşısını son dönemde olan kişiler, risk grubunda olan tarif edilen, yaşlılar ve sağlık sorunları olan kişiler.

Öte yandan söz konusu araştırmaların sonuçları hakkında halen bazı belirsizlikler de mevcut. Covid-19'a karşı kendi önlemini almak, grip aşısı olmanın arkasındaki itici güç olmamalı. Ancak grip de yaşamı tehdit edebileceği için, doktorlar tarafından aşı olunması öneriliyor. Aşıyı olmak için en iyi zaman genellikle sonbahar, yani grip mevsiminin hemen öncesi olarak tarif edilir.

Eğer bağışıklık sisteminizi gerçekten güçlendirmek istiyorsanız, doktorunuzla tüm aşı durumunuzu kontrol etmeli ve kapsamlı bir aşı planı hazırlamalısınız.

Kabakulak, kızamık, kızamıkçık, tetanoz, çocuk felci, difteri, boğmaca, tüberküloz, çiçek hastalığı, hepatit A ve B gibi tehlikeli hastalıklara karşı önerilen tüm aşılara ve güçlendiricilere sahip olduğunuzdan emin olun.