Şok Recep Tayyip iddiasına yalanlama

Bugün Sözcü ve Cumhuriyet gazetesinin okurları şok bir haberle güne başladılar. İki gazetenin de ortak bir manşetle çıktığı habere göre, oğlunun adını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sevdiği ve AK Parti'ye gönül verdiği için Recep Tayyip koyan birisi partiye olan gönül bağını kaybettiğini belirterek nüfus memurlarından oğlunun adını değiştirmek için talepte bulundu. Ancak bu ismi değiştirirlerse tayininin çıkacağını söyleyen memurlar bu isteği kabul etmedi.

2 Haziran'da Çankırı'ya giden CHP genel başkan yardımcıları, milletvekilleri, parti meclisi ve yüksek disiplin kurulu üyelerinden oluşan 40 kişilik heyet şehirdeki durumu ve şehir sakinlerinin görüşlerini içeren bir rapor hazırlamıştı. Raporda en çok dikkat çeken bölüm Recep Tayyip isimli bir çocuğun isim değişikliğiyle ilgili olan bölümdü. Sunulan raporda, çocuğuna 'Recep Tayyip' ismini veren bir kişinin, ''O zaman AK Partiliydim. Şimdi pişmanım. Oğlumun adını değiştirmek istiyorum ama memurlar, 'Biz bu ismi değiştirsek tayinimizi çıkarırlar, o nedenle değiştiremeyiz' diyorlar. Oğlumun adını bile bu dönemde değiştiremiyorum'' ifadeleri yer aldı.

ÇA

ÇANKIRI VALİSİ AYAZ'DAN YALANLAMA

Bu haberin üzerine harekete geçen yaptığı Çankırı Valiliği yaptığı araştırmalar neticesinde kamuoyunu bilgilendirdi. Haberi yalanlayan Vali Abdullah Ayaz, resmi Twitter hesabından haberi yalanlarken şu ifadeleri kullandı:

“Bugün bazı basın/yayın organlarında yer alan, il nüfus müdürlüğümüze oğlunun ismini değiştirmek amacıyla müracaat eden bir vatandaşımızın talebinin farklı gerekçeler ileri sürülerek yerine getirilmediği iddiası tamamen gerçek dışı olup, detaylı açıklama bilahare yapılacaktır.”

ÇANKIRI VALİLİĞİ'NDEN YALANLAMA

Ayrıca Çankırı Valiliği de bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bazı Basın Yayın Organlarında verilen "Oğluna Recep Tayyip ismini verdi şimdi değiştiremiyor" başlıklı haberlere istinaden açıklama yapılma ihtiyacı duyulmuştur.

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 39. maddesindeki 'Mahkeme kararı olmadıkça, kişisel durum sicilinin hiçbir kaydında düzeltme yapılamaz' hükmü ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 35. Maddesinin birinci fıkrasındaki 'Kesinleşmiş mahkeme hükmü olmadıkça nüfus kütüklerinin hiçbir kaydı düzeltilemez ve kayıtların anlamını ve taşıdığı bilgileri değiştirecek şerhler konulamaz…' hükmünde açıkça belirtildiği gibi kesinleşmiş mahkeme kararı olmadıkça nüfus kütüklerindeki hiçbir kayıt düzeltilememekte ve kayıtların anlamını veya taşıdığı bilgileri değiştirecek şerhler konulamamaktadır.

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun geçici 11. maddesi uyarınca yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan, toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen ad ve soyadları, mahkeme kararı aranmaksızın, il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilmekte, nüfus personelinin re'sen kişinin nüfus kayıtlarında yer alan ismini değiştirme veya düzeltme yetkisi de bulunmamaktadır.

Bu itibarla, basın haberinde bahsi geçen ismin 5490 sayılı Kanunun Geçici 11. maddesi kapsamında değerlendirilmesi ve il/ilçe kurulu kararıyla düzeltilmesi mümkün olmadığından, mahkeme kararı olmaksızın düzeltilmesi olanaksızdır.

Öte yandan nüfus müdürlüklerimize söz konusu talebe ilişkin randevu ya da herhangi bir resmi başvurunun bulunmadığı tespit edilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."