Müsilaj doğaya ve ekonomiye hayat verebilir

Marmara Denizi'ni istila eden müsilaja (deniz salyası) karşı Cumhurbaşkanlığı'nın talimatlarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hayata geçirdiği acil eylem planında çalışmalar sürüyor. 

Büyük bir temizlik harekâtına girişen bakanlık denizlerimizi temizlemeye başladı. Ancak bu temizlik esnasında kafalarda büyük bir soru işareti oluşmuş durumda: Toplanılan atıklar ne yapılacak?

İşte bilim insanları bu soruna çare bulabilmek için çalışmalara başladı. Balıkesir Edremit'te AR-GE şirketi sahibi Faruk Durukan müsilaj örneklerinden yaptığı çalışmalarla gübre üretmeyi başardı.

Durukan, yapmış olduğu çalışmalarda deniz salyalarını vakum altında kuruttuklarını, elde ettiklerin sonucun değerlerinin gübre değerlerine uygun olduğunu, söz konusu çalışmaların tüm müsilajlarda yapılabilmesi için fermente edilmesi gerektiğini ve bunun için bir tesise ihtiyaç duyulacağını açıkladı.

Durukan, “Bizim bu çalışmamız mevcut olan problemi yok etme ile ilgili olmaktan ziyade, çıkan malzemenin ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili. Şu ânda 7, 8 bölgede araştırma yaparak ağır metallerin içerisindeki değerlerine göre, ağır metallerin alınması gerekecektir. Onunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.” ifadelerini kullandı.