Aşı karşıtlarını Aşık Veysel ile mat etti

Koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamında aşı çalışmalarını son sürat sürdüren Türkiye'ne en büyük sorunlardan biri aşı karşıtlığı.

İnsanları özellikle sosyal medyadan yanlış yönlendiren, aşıyla ilgili birçok kara propaganda yürüten kişilere karşı tıp dünyası bu mecrada da atağa geçti. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, sosyal medya hesabından aşıyla ilgili açıklamalar yaptı.

Aşının etkili olmayacağı iddiasına değinen Ceyhan, "Neden aşı olmalıyım" etiketiyle bazı bilgilendirmelerde bulundu.

Etiketteki soruya cevap veren Ceyhan, "Çünkü aşı güvenlidir. Aşıyla bitmiş bir viral hastalık yoktur diyorlar, doğru mu? Yanıt: Yalan ve cehalet. Milyonların ölümüne, körlüğe ve sakatlığa yol açan çiçek hastalığı (etkeni bir virüs) tamamen aşı sayesinde ortadan kalkmıştır. Sizler aşı sayesinde hastaları görmüyorsunuz. Ama Aşık Veysel’in neden görmediğini merak etmediniz mi hiç? 1930 yılında çıkarılan Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ile çiçek aşısı zorunlu hale getirilmiştir. O zamanlar şöhret, hastalarını artırmak, ürün pazarlamak gibi menfaatler uğruna yalan söyleyip, halkı kışkırtanlar da olmadığı için başarılı bir kampanyayla çiçek hastalığı ortadan kalkmış ve 1977’de bütün dünyada gerek kalmadığı için aşılamaya da son verilmiştir." ifadelerini kullandı.

Çocuk felcinden de örnekler veren Ceyhan, bu hastalığın 1980 yılında tavan yaptığını ve dünyada aşı kampanyası başlatıldığını hemen akabinde Türkiye'de son vakanın 26 Aralık 1998 yılında Ağrı'da görüldüğünü söyledi. Çocuk felci aşısı sonrası bölgede kısırlık görülmediğini belirten Ceyhan, aşı karşıtlarını suçlayarak "Bunların çok insanın ölümünde vebali var ne yazık ki. Halkın da aşıyla ilgili laf söyleyen ne uzmanı, bir çalışması var mı, bakması gerekir. Her şeyi google’luyorsunuz. Buna da bakın." dedi.

Öte yandan Ceyhan, aşının işe yaramadığı iddiaları için ise "Aşı ile önlemeye çalıştığımız her hastalık minimum yüzde 96 azaldı." şeklinde konuştu.